Najczęściej leczone dolegliwości

  • Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
  • Choroby pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych, kamica żółciowa
  • Choroby wątroby
  • Choroby trzustki (przewlekłe zapalenie trzustki, ostre zapalenie trzustki)
  • Choroby nerek i układu moczowego
  • Choroby przewodu pokarmowego
  • Choroby jelit (zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego)
  • Choroby nowotworowe
  • Choroby tarczycy (niedoczynność, nadczynność, choroba Hashimoto)
  •  
  • Zaburzenia lipidowe (wysoki poziom cholesterolu, triglicerydów)
  • Cukrzyca
  • Insulinooporność
  • Miażdżyca
  • Choroby układu krążenia
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Osteoporoza
  • Reumatoidalne zapalenie stawów
  • Dna moczanowa
  • Alergie lub nietolerancje pokarmowe
  • Celiakia (choroba trzewna)
  • Niedobory witamin i składników mineralnych
  • Zakwaszenia
  • Candida
  • Zaparcia/biegunki
  • Otyłość
  • Niedowaga

Dietetyka

Dietetyk zajmuje się nie tylko przeprowadzeniem analizy żywieniowej, sprawdzeniem składu ciała pacjenta i przygotowaniem jadłospisu. Jego rolą jest również edukacja pacjentów w zakresie zdrowego żywienia, ale też działanie na rzecz zmiany zachowań żywieniowych, prowadzących do poprawy zdrowia i samopoczucia pacjentów.

Przebieg konsultacji

Podczas konsultacji dietetycznych, przeprowadzany jest szczegółowy wywiad żywieniowy, oparty na analizie sposobu odżywiania pacjenta. Dietetyk dokonuje pomiarów antropometrycznych (wzrost, obwody) oraz analizy składu ciała, za pomocą analizatora Tanita BC-420 MA, posiadającego atest medyczny.

 

Przed stworzeniem odpowiedniego jadłospisu dla pacjenta, sprawdzane są również takie parametry, jak:

 

  • masa ciała,
  • indeks masy ciała,
  • masa tkanki tłuszczowej w %,
  • masa tkanki tłuszczowej w kg,
  • masa tkanki beztłuszczowej w kg,
  • masa tkanki mięśniowej,
  • całkowita zawartość wody w organizmie w %,
  • całkowita zawartość wody w organizmie w kg,
  • wskaźnik trzewnej tkanki tłuszczowej,
  • podstawowa przemiana materii w kcal BMR,
  • zmineralizowana masa kości w kg,
  • wiek metaboliczny.

 

Dietetyk ustala z pacjentem schemat dalszego postępowania oraz przekazuje indywidualne zalecenia żywieniowe, w oparciu o edukację pacjenta w zakresie prawidłowego żywienia. Pacjenci zmagający się z chorobami, otrzymują plan żywienia w danej jednostce chorobowej, prowadzona jest także profilaktyka chorób dietozależnych.

 

Kolejnym etapem są konsultacje dietetyczne, podczas których wykonywane są kontrolne pomiary antropometryczne oraz analiza składu ciała. Dietetyk omawia z pacjentem jak przebiega realizacja dotychczasowej diety, wskazuje też ewentualne problemy lub błędy w odżywianiu. Jeśli zachodzi taka potrzeba, dieta oraz jadłospis są modyfikowane, a pacjent otrzymuje kolejne wskazówki dotyczące dalszego żywienia.

Dietetyka

Dietetyk zajmuje się nie tylko przeprowadzeniem analizy żywieniowej, sprawdzeniem składu ciała pacjenta i przygotowaniem jadłospisu. Jego rolą jest również edukacja pacjentów w zakresie zdrowego żywienia, ale też działanie na rzecz zmiany zachowań żywieniowych, prowadzących do poprawy zdrowia i samopoczucia pacjentów.

Przebieg konsultacji

Podczas konsultacji dietetycznych, przeprowadzany jest szczegółowy wywiad żywieniowy, oparty na analizie sposobu odżywiania pacjenta. Dietetyk dokonuje pomiarów antropometrycznych (wzrost, obwody) oraz analizy składu ciała, za pomocą analizatora Tanita BC-420 MA, posiadającego atest medyczny.

 

Przed stworzeniem odpowiedniego jadłospisu dla pacjenta, sprawdzane są również takie parametry, jak:

 

  • masa ciała,
  • indeks masy ciała,
  • masa tkanki tłuszczowej w %,
  • masa tkanki tłuszczowej w kg,
  • masa tkanki beztłuszczowej w kg,
  • masa tkanki mięśniowej,
  • całkowita zawartość wody w organizmie w %,
  • całkowita zawartość wody w organizmie w kg,
  • wskaźnik trzewnej tkanki tłuszczowej,
  • podstawowa przemiana materii w kcal BMR,
  • zmineralizowana masa kości w kg,
  • wiek metaboliczny.

 

Dietetyk ustala z pacjentem schemat dalszego postępowania oraz przekazuje indywidualne zalecenia żywieniowe, w oparciu o edukację pacjenta w zakresie prawidłowego żywienia. Pacjenci zmagający się z chorobami, otrzymują plan żywienia w danej jednostce chorobowej, prowadzona jest także profilaktyka chorób dietozależnych.

 

Kolejnym etapem są konsultacje dietetyczne, podczas których wykonywane są kontrolne pomiary antropometryczne oraz analiza składu ciała. Dietetyk omawia z pacjentem jak przebiega realizacja dotychczasowej diety, wskazuje też ewentualne problemy lub błędy w odżywianiu. Jeśli zachodzi taka potrzeba, dieta oraz jadłospis są modyfikowane, a pacjent otrzymuje kolejne wskazówki dotyczące dalszego żywienia.

Najczęściej leczone dolegliwości

  • Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
  • Choroby pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych, kamica żółciowa
  • Choroby wątroby
  • Choroby trzustki (przewlekłe zapalenie trzustki, ostre zapalenie trzustki)
  • Choroby nerek i układu moczowego
  • Choroby przewodu pokarmowego
  • Choroby jelit (zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego)
  • Choroby nowotworowe
  • Choroby tarczycy (niedoczynność, nadczynność, choroba Hashimoto)
  •  
  • Zaburzenia lipidowe (wysoki poziom cholesterolu, triglicerydów)
  • Cukrzyca
  • Insulinooporność
  • Miażdżyca
  • Choroby układu krążenia
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Osteoporoza
  • Reumatoidalne zapalenie stawów
  • Dna moczanowa
  • Alergie lub nietolerancje pokarmowe
  • Celiakia (choroba trzewna)
  • Niedobory witamin i składników mineralnych
  • Zakwaszenia
  • Candida
  • Zaparcia/biegunki
  • Otyłość
  • Niedowaga

Nasi specjaliści w tej dziedzinie

Karolina Naglak

Specjalistka ds. odżywiania

Karolina Naglak – ZnanyLekarz.pl