Podczas konsultacji dietetycznych, przeprowadzany jest szczegółowy wywiad żywieniowy, oparty na analizie sposobu odżywiania pacjenta. Dietetyk dokonuje pomiarów antropometrycznych (wzrost, obwody) oraz analizy składu ciała, za pomocą analizatora Tanita BC-420 MA, posiadającego atest medyczny.
Przed stworzeniem odpowiedniego jadłospisu dla pacjenta, sprawdzane są również takie parametry, jak:
Dietetyk ustala z pacjentem schemat dalszego postępowania oraz przekazuje indywidualne zalecenia żywieniowe, w oparciu o edukację pacjenta w zakresie prawidłowego żywienia. Pacjenci zmagający się z chorobami, otrzymują plan żywienia w danej jednostce chorobowej, prowadzona jest także profilaktyka chorób dietozależnych.
Kolejnym etapem są konsultacje dietetyczne, podczas których wykonywane są kontrolne pomiary antropometryczne oraz analiza składu ciała. Dietetyk omawia z pacjentem jak przebiega realizacja dotychczasowej diety, wskazuje też ewentualne problemy lub błędy w odżywianiu. Jeśli zachodzi taka potrzeba, dieta oraz jadłospis są modyfikowane, a pacjent otrzymuje kolejne wskazówki dotyczące dalszego żywienia.